„PSEĆE SRCE“ FILIGRAN OD SATIRIČNE FIKCIJE


Ime Bulgakova se u književnosti prvi put pojavilo tokom sovjetske ere. Bulgakov je osetio sve poteškoće i karakteristike sovjetske stvarnosti tridesetih godina. Detinjstvo i mladost proveo je u Kijevu, a zrelije godine u Moskvi. Tokom njegovog boravka u Moskvi napisana je dramu "Pseće srce". Svojom izuzetnom veštinom i talentom, Bulgakov u drami obrađuje temu apsurdnog nesklada koji se odvija isključivo zbog ljudske intervencije u večne zakone prirode.

"Pseće srce" je filigran od satiričke fikcije. Ako satirični radovi jednostavno iznose činjenice, onda je cilj satiričke fikcije upozorenje o mogućim posledicama ljudske aktivnosti. To je ono što Mihail Bulgakov obrađuje u svom delu. "Pseće srce" je delo u kojem eminentni doktor ističe ideju o nemanju potrebe za nasilnim mešanjem u normalane tok evolucije. On smatra da ne može biti nasilnih, agresivnih inovacija, da sve treba da ide kao i obično. Ova tema je bila aktuelna kako za života Bulgakova, tako i u 21. veku.


Analiza drame "Pseće srce" pomaže da se shvati da revolucija koja se dogodila u Rusiji nije rezultat racionalnog i postepenog duhovnog razvoja čitavog društva i svakog pojedinca pojedinačno, već samo kao besmisleni preuranjeni eksperiment. Prema autoru, da bi se izbegle strašne posledice koje čekaju društvo, dovoljno je da se u zemlji stvori situacija koja je postojala pre revolucije.

Junaci Bulgakovljevog "Psećeg srca" najtipičniji su stanovnici Moskve tridesetih godina prošlog veka. Jedan od glavnih likova je profesor Preobraženski. On je demokrata i po poreklu, i po uverenju. On je veliki naučnik, a njegova ambicija je da pomogne ljudima bez da ih povredi. Kao poznati doktor, Preobraženski se bavi operacijama koje su usmerene na podmlađivanje starijih žena. On odlučuje da obavi jedan eksperiment, da izvrši operaciju tokom koje će deo ljudskog mozga biti transplantiran na psa.

"Pas" profesora bio je običan pas po imenu Šarik. Rezultati eksperimenta su bili neverovatni. Rođen je „novi čovek“ - Šarikov, koji je, prema ideji pisca, slika sovjetske osobe. U romanu “Pseće srce”, čija je analiza veoma teška iz više razloga, Mihail Bulgakov je pokazao prosečnog predstavnika sovjetskog vremena: alkoholičara sa tri usuda. Upravo od takvih ljudi, po mišljenju autora, planira se izgradnja novog društva. "Novi čovek" je čak trebao i puno ime - Poligraf Poligrafovič Šarikov. Kao i svaki drugi čovek na ulici, on žudi da se probije među ljude, ali uopšte ne razume kako se to može postići. Karakter junaka ostavlja mnogo za analizu, on je agresivan i arogantan, profesor Preobraženski stalno ima konflikte sa njim. Bezobzirnost, licemerje i prevare - to su osobine sovjetskog čovjeka koje je Bulgakov hteo razotkriti.

"Pseće srce" (analiza rada to potvrđuje) pokazuje koliko je nepodnošljivo i nepromišljeno stanje društva sa ljudima poput Šarikova. Šarikov ne traži ništa da nauči, on ostaje neznalica. Profesor Preobraženski je užasno nezadovoljan svojim štićenikom. U svojoj nespremnosti da postane koristan član društva, Poligraf Poligrafovič nije jedini, on pronalazi svog "istomišljenika" - Švonder, koji radi kao predsednik kućnog saveta. Švonder postaje Šarikovu idealan mentor i počinje ga podučavati sovjetskom životu. Novom kovanom "čoveku" daje literaturu za učenje, iz koje izvlači samo jedan zaključak - sve mora biti podeljeno. U tom trenutku kada je Šarikov postao „prava“ osoba, jasno je da su glavne težnje moćnika ovog sveta pljačka i krađa.

Analiza ponašanja glavnih likova dokazuje da glavni princip društvene ideologije, tj. takozvana jednakost, mogu dovesti isključivo do negativnih posledica. Značajno u razumevanju drame je posao koji obavlja Poligrf Poligrafovič. On nestaje, a onda se ponovo pojavljuje, ali se smrdi. Šarikov objašnjava svom tvorcu da je našao posao i da se sada bavi lovom životinja u gradu. Ova epizoda pokazuje koliko je glavni lik u završetku reinkarnacije, jer je već počeo “loviti” životinje, zaboravljajući da u sebi ima srce psa. Analiza heroja tačno pokazuje sve kvalitete koje se promovišu u ljudskom društvu. Najnovija izdaja u životu Šarikovog bila je osuda samog profesora, nakon čega je Preobraženski odlučio da sve okrene i zaustavi takav tok, tako što će Šarikova vratiti u Šarika. Nažalost, takve promene u realnom životu se obično javljaju mnogo teže i duže nego u drami „Pseće srce“. Analiza je pokazala da je autor predstavio da su promene moguće, da li će čovek da ih sprovede ili ne, da li će da postane pravedna i poštena osoba, svako odlučuje sam.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ГОГОЉЕВ „ШИЊЕЛ“ – ПРИЧА О УНИШТАВАЊУ „МАЛОГ ЧОВЕКА“

KRATKO RAZMIŠLJANJE O ROMANU „MAJSTOR I MARGARITA“

BELE NOĆI – DOSTOJEVSKI