SONATA LJUBAVI I SMRTI

"Krojcerova sonata" Lava Tolstoja je novela koji otvara temu složenosti braka, seksualne želje i društvenih normi. Objavljena 1889. godine, priča je dobila ime po Betovenovoj Krojcerovoj sonati za violinu i klavir, op. 47, i odražava Tolstojeve vatrene hrišćanske ideale i njegove sukobe sa požudom i hipokrizijom braka iz devetnaestog veka. Kroz izmučeni karakter glavnog junaka, Tolstoj kritikuje instituciju braka i moralne implikacije telesne ljubavi.

 



Tolstoj koristi "Krojcerovu sonatu" da predstavi svoj slučaj protiv braka i telesne ljubavi, prikazujući brak koji pođe po zlu. Problem se otvara kada glavni junak ne vidi opravdanje za brak ili bilo kakvu seksualnu vezu između muškaraca i žena, zasnovanu na sopstvenim iskustvima. Ova kritika je nalazi izvorište u Tolstojevom burnom braku sa Sofijom Andrejevnom. Novela svojom proukom ide ka seksualnoj apstinenciji, odražavajući Tolstojevo uverenje da su svi oblici seksualne aktivnosti nemoralni i na kraju štetni. Narativ glavnog junaka istražuje senzualnu strast kao iskvarenost čistoće, što dovodi do degradacije njegove supruge i uništenja njihovog braka.

Tolstoj se bavi pokoravanjem žena i dvostrukim standardima za muškarce i žene. Pisac preko glavnog junaka poručuje da žene koriste svoja senzualna lukavstva da "zarobe" muškarce, što dovodi do neravnoteže moći u odnosima. Ova tema se dalje istražuje kroz patnje supruge unutar porodične strukture i društva. Novela naglašava sukob između društvenih očekivanja i moralne dužnosti. Tolstoj kritikuje društvene norme koje pritiskaju prisiljavaju na brak i seksualne odnose, koje smatra inherentno korumpiranim i štetnim. Muzika igra značajnu ulogu u narativu, simbolizirajući emocionalno i senzualno nemir, unutar braka. Priča je ispunjena temama ljubomore, besa i nasilja. Izuzetna ljubomora navodi glavnog junaka da ubije svoju suprugu, vjerujući da ona ima aferu sa violinistom. Ovaj čin nasilja je kulminacija njegove nekontrolisane ljubomore i toksične dinamike unutar njihovog braka.

Kada se novela pojavila izazvala je značajnu kontroverzu i prvobitno je cenzurisana. Kasnije je uvrštena u Tolstojeva sabrana dela, ali tek nakon što je njegova supruga molila cara. Otvorena rasprava novele o seksualnoj želji i braku bacila je rukavicu u lice moralnim i društvenim normama tog vremena. Pisac se ponaša kao filozof u ovoj noveli, osuđujući općeprihvaćeni instituciju braka. On govori o prirodi braka, njegovim motivima i njegovoj hrišćanskoj komponenti, koju osporava. Novela je prvenstveno zanimljiva zbog svoje filozofije i obrazloženja, pružajući duboke uvide u Tolstojeve stavove o moralu i rodnoj politici.

Omiljeni odlomak iz knjige govori o uticaju muzike i njenoj sposobnosti da slušaoca prevede u emocionalno stanje kompozitora. Ovo odražava Tolstojevo verovanje u snažan i potencijalno korumpiran uticaj muzike (umetnosti) na ljudske emocije i ponašanje. Novela je odraz Tolstojevih ličnih problema i sukoba, posebno u vezi njegovog braka. Ona pruža jasnu sliku likova i njihovog braka, služi kao polemika protiv seksualne želje i molba za hrišćanski asketizam. Priča ne treba da bude zabavna, već nudi duboko istraživanje Tolstojevih stavova o braku i seksualnim željama.

Bilo kako bilo, "Krojcerova sonata" Lava Tolstoja je snažna i kontroverzna novela koja zadire u mračne i složene teme braka, seksualne želje i društvene norme. Kroz izmučeni karakter glavnog junaka, Tolstoj se zalaže za seksualnu apstinenciju kao moralni ideal. Uprkos prvobitnoj cenzuri, "Krojcerova sonata" ostaje značajno delo koje izaziva čitaoca da se osvrnu na moralne i društvene implikacije ljubavi i braka.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ГОГОЉЕВ „ШИЊЕЛ“ – ПРИЧА О УНИШТАВАЊУ „МАЛОГ ЧОВЕКА“

KRATKO RAZMIŠLJANJE O ROMANU „MAJSTOR I MARGARITA“

BELE NOĆI – DOSTOJEVSKI